Miah Persson Master Class

Hovsångerskan Miah Persson leder Master Class 2021 i samarbete med pianist Elisabeth Boström och assisterande pianist Jacob Lidåkra

Den internationellt verksamma svenska sopranen Miah Persson, växte upp i Hudiksvall och är numera bosatt i England. Efter sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, debuterade hon som Susanna i Mozarts Figaros bröllop 1998 och har därefter varit en efterfrågad gäst på världens opera- och konserthusscener. 2011 utnämndes Miah Persson till hovsångerska.

Foto: Monika Rittershaus

Lyssna på Miah Persson:

”Come scoglio immoto resta'” ur Mozart’s Così fan tutte

”Auf starkem Fittiche schwinget sich der Adler stolz” ur Haydn’s Skapelsen

Om Miah Persson

Om årets uppdrag säger Miah Persson: 

”Det är med stor förväntan som jag ser fram emot att leda årets master class på Birgit Nilsson Museum. Efter vad som varit ett väldigt turbulent och annorlunda år, ska det bli väldigt stimulerande att få arbeta med unga sångare och hjälpa dem att utveckla deras talang, interpretation och musicerande. Jag hade tyvärr aldrig äran att få träffa vår stora sopran-stjärna, men de inspelningar som jag har sett och lyssnat på får mig att inse vilken fantastisk sångerska och människa Birgit Nilsson var.

Det närmaste jag kommit Birgit var genom min sångpedagog under Operahögskolan i Stockholm, Ingrid Eksell. Hon var studiekamrat med Birgit under deras tid på Operahögskolan och hon visade mig många fotografier från deras uppsättningar. Ingrid berättade även att Birgit fick fajtas för att bli förstådd av vissa av sina lärare, men att hon var stark nog att göra det och hade en benhård tro på sig själv! Det ska bli väldigt skoj att få komma till Birgits hemort och att få medverka vid årets master class!”

Konsertpianisten Elisabeth Boström är artistchef på Malmö Opera och var 2010–2015 även operans kormästare. Elisabeth är en ofta anlitad kammarmusiker och romansackompanjatör och har turnerat i USA, Mellanöstern och Europa. Hon har även återkommande medverkat i radio och TV samt på ett flertal CD-inspelningar. Av stipendier och utmärkelser som tilldelats henne kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Wilhelm Freund- stipendium samt Märtha Stuhres Pianostipendium.

Foto: Malmö Opera

Jacob Lidåkra, pianist från Stockholm, utbildad vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Jacob framträder på festivaler i Sverige och utomlands och är bland annat återkommande artist på festivalen The International Holland Music Sessions  och Nordisk Sångfestival. Utöver sin solistkarriär har Jacob i över ett decennium arbetat med sångare. 

Foto: Bernhardina Hörnstein