MASTER CLASS 2023

Deltagarna i Master Class 2023 och kursledare efter konserten i Birgit Nilsson-salen på kulturhuset Ravinen i Båstad

Stående: Karl Söderström, Marta de Castro, Julie Catherine Eggli, Linnea Nordenback, Elisabeth Boström, Anne Sofie von Otter, Karin Blom, Jacob Lidåkra, Elin Eriksson.
Sittande: Karin Mobacke, Annika Sandberg 

Foto: Gunilla Hovenäs

Hovsångerskan Anne Sofie von Otter leder årets Master Class


Birgit Nilsson-salen, Kulturhuset Ravinen,
Kattviksvägen 231, 269 91 Båstad 

Under Birgit Nilsson-dagarna 2023 arrangeras Birgit Nilsson Master Class med hovsångerskan Anne Sofie von Otter i samarbete med pianisterna Elisabeth Boström och Jacob Lidåkra. Undervisningen vänder sig till sångare och inriktas i år på konsert – och romansrepertoar samt avslutas med konsert på Ravinen den 10 augusti kl. 18.00. 

Allt äger rum i Birgit Nilsson-salen, Kulturhuset Ravinen i Norrviken.

PLATS Birgit Nilsson-salen, Ravinen. Kattviksvägen 231, 269 92 Båstad

DATUM 5-10 augusti 2023

ÅHÖRARE 6-9 augusti kl 11.00-16.30.

AVSLUTNINGSKONSERT 10 augusti kl 18.00

BILJETTER till Åhörardagarna och Master Class-konserten finns hos Julius Biljettservice

Hovsångerskan Anne Sofie von Otter leder sommarens Master Class för unga sångare i Båstad. Årets tema är konsert- och romansrepertoar.
Det är med stor glädje som Anne Sofie von Otter återkommer till Birgit Nilsson-dagarna där hon ledde en Master Class för tre år sedan:

– Det är alltid roligt att jobba intensivt flera dagar på en kurs och vara nära eleverna. Här kommer vi ju att vara tillsammans från morgon till kväll en knapp vecka och man har chansen att lära känna varandra. Dessutom sommar och sol och Bjäre och musik hela dagen lång – en underbar kombination.

Hovsångerskan Anne Sofie von Otter är en av samtidens främsta mezzosopraner. Med en enastående karriär är hon internationellt hyllad för en mångsidig repertoar inom såväl opera som konsert- och recital-sammanhang. Anne Sofie von Otter framträder regelbundet vid ledande operahus liksom med en rad av världens främsta orkestrar och dirigenter. Hennes samarbeten sträcker sig från t ex Claudio Abbado, John Eliot Gardiner och Marc Minkowski till Elvis Costello, Brad Mehldau och Rufus Wainwright. Hon har gjort ett mycket stort antal skivinspelningar, och har erhållit prestigefulla Grammys. 2022/2023 utökade von Otter sin repertoar med produktioner av Tjajkovskijs Spader dam (Grevinnan) på La Monnaie i Bryssel och Kungliga Operan i Stockholm, Strauss Arabella (Adelaide) på Teatro Real Madrid och som grevinnan Geschwitz i Theater an der Wiens uppsättning av Alban Bergs Lulu. I höst medverkar hon vid uruppförandet av Mikael Karlssons opera Melancholia på Kungliga Operan.
Anne Sofie von Otter är även internationellt verksam som pedagog. 2023 blir andra gånger som hon leder en Master Class i samband med Birgit Nilsson-dagarna.

Elisabeth Boström, pianist

Pianisten Elisabeth Boström arbetar som Castingdirector på Malmö Opera samt ansvarar för Malmö Opera Academy, den två-åriga masterutbildningen för operasångare och repetitörer som Malmö Opera bedriver i samarbete med Musikhögskolan i Malmö. Hon är en ofta anlitad kammarmusiker med specialisering på romansinterpretation och operarepertoar och har turnerat i USA, Mellanöstern och Europa. Hon har återkommande medverkat i radio och TV, på ett flertal CD-inspelningar samt streamade konserter. Av stipendier och utmärkelser som tilldelats henne kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Wilhelm Freund-Stipendium samt Märta Stuhres Pianostipendium. Elisabeth Boström är en återkommande gäst vid Birgit Nilsson-dagarna. 

Jacob Lidåkra, repetitör

Jacob Lidåkra är pianist från Stockholm, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2016 debuterade han på Musikverein i Wien och har spelat på festivaler i Sverige och utomlands. Utöver sin solistkarriär har Jacob i över ett decennium arbetat med sångare. Han har varit ackompanjatör vid den internationella sångtävlingen Mirjam Helin i Helsingfors och han gästar återkommande Master Class under Birgit Nilsson-dagarna.

Ett arrangemang i samarbete mellan Birgit Nilsson Sällskapet och Birgit Nilsson Museum.