MASTER CLASS 2022

Hovsångerskan Hillevi Martinpelto leder årets Master Class

I anslutning till Birgit Nilsson-dagarna 2022 arrangeras Birgit Nilsson Master Class för sångare den 6 – 11 augusti med hovsångerskan Hillevi Martinpelto i samarbete med pianisten Elisabeth Boström och assisterande pianisten Jacob Lidåkra. 

Undervisningen inriktas på operaarior och romanser och avslutas med konsert den 11 augusti. Allt äger rum i Birgit Nilsson-salen, Kulturhuset Ravinen i Norrviken. 

PLATS Birgit Nilsson-salen, Ravinen. Kattviksvägen 231, 269 92 Båstad

DATUM 7-11 augusti 2022.

ÅHÖRARE 8-10 augusti

Avslutningskonsert 11 augusti. Kan komma att live-streamas.

BILJETTER till Åhörardagarna och Master Class-konserten finns hos Julius Biljettservice 

Birgit Nilsson-salen, Ravinen. Kattviksvägen 231, 269 92 Båstad

HITTA till Ravinen

Visa karta på Google Maps

”Jag ser verkligen fram emot att få träffa unga sångare vid årets masterclass under Birgit Nilsson Dagarna!  Det är en stor ära och jag brinner av lust att få dela med mig av de erfarenheter som en lång karriär som operasångare har gett mig”.  Hillevi Martinpelto

Hovsångerskan Hillevi Martinpelto, sopran debuterade på Kungliga Operan i Stockholm som Cio Cio San i Madame Butterfly och har sedan dess framträtt på de flesta av världens ledande opera- och konserthusscener. Hon har sjungit roller som Donna Anna i Don Giovanni, Grevinnan i Figaros bröllop, Pamina i Trollflöjten, Elisabeth i Don Carlos, Desdemona i Otello samt Elsa i Lohengrin och Elisabeth i Tannhäuser. Hon har arbetat med dirigenter som Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Sir Colin Davis, René Jacobs, Zubin Mehta, Esa Pekka Salonen, Sir Charles Mackkerras, Donald Runnicles, Ivor Bolton, Vladimir Jurowski, Sylvain Cambreling för att nämna några. 

Konsertpianisten Elisabeth Boström arbetar som Castingdirector på Malmö Opera samt ansvarar för Malmö Opera Academy, den tvååriga masterutbildning för operasångare och repetitörer som Malmö Opera bedriver i samarbete med Musikhögskolan i Malmö. Elisabeth Boström är som pianist en ofta anlitad kammarmusiker med specialisering på romansinterpretation och operarepertoar och har turnerat i USA, Mellanöstern och Europa. Hon har återkommande medverkat i radio och TV, på ett flertal CD-inspelningar samt streamade konserter. Av stipendier och utmärkelser som tilldelats henne kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Wilhelm Freund-Stipendium samt Märta Stuhres Pianostipendium. Elisabeth Boström är en återkommande gäst vid Master Classes på Birgit Nilsson Museum.

Jacob Lidåkra är pianist från Stockholm utbildad Kungliga Musikhögskolan och Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2016 debuterade han på Musikverein i Wien 2016 och har spelat på festivaler i Sverige och utomlands. Utöver sin solistkarriär har Jacob i över ett decennium arbetat med sångare. Han var 2019 ackompanjatör vid den internationella sångtävlingen Mirjam Helin i Helsingfors och han gästar återkommande Master Class under Birgit Nilsson-dagarna.

TILLGÄNGLIGHET Kulturhuset Ravinen är tillgängligt för alla. Parkeringsplatser finns i nära anslutning till kulturhuset. Skötrum och toalett för personer med funktionsvariation/er finns på entréplan och nedre plan. Det finns en större hiss som tar dig enkelt mellan våningsplanen. Kulturhuset är tröskelfritt. Mindre väskor kan bäras i utställningssalarna medan större väskor låses in i skåp. Förvaringsskåp finns på entréplan och nedre plan.Det är tyvärr inte tillåtet att ta med sin hund till Ravinen. Assistanthundar är dock välkomna.

Birgit Nilsson Master Class arrangeras av Birgit Nilsson Sällskapet och Birgit Nilsson Museum.