Välkommen att ansöka till
BIRGIT NILSSON MASTER CLASS 2025
2 – 9 augusti 2025
i Birgit Nilsson-salen, Kulturhuset Ravinen, Kattviksvägen 231, 269 91 Båstad
Under Birgit Nilsson Festival 2025 arrangeras Birgit Nilsson Master Class med svenska stjärnsopranen Camilla Tilling i samarbete med pianisterna Annika Bjelk och Jacob Lidåkra samt bitr. regissören Katarina Sörenson, Malmö Opera.
Repertoaren består av arior och romanser med berättandet i fokus och gärna på temat natur och växtlighet inspirerat.Undervisningen avslutas med en konsert på Ravinen torsdag den 7 augusti kl. 15.00.
Lördagen den 2 augusti välkomnas kursdeltagarna till Birgit Nilsson Museum i Svenstad för en inspirerande uppstart inför veckans undervisning. Museet bjuder på guidad visning av boningshuset och besök i utställningen. Birgit Nilsson Sällskapet bjuder på kaffe/te och kaka vid ankomst och vi avslutar kl.18.30 med gemensam middag i Stallkaféet.
Program 2 – 9 augusti
Den 2 augusti ankomst vid 14-tiden med uppstart på Birgit Nilsson Museum.
Undervisning den 3 – 6 augusti
Genrep och avslutningskonsert den 7 augusti, då man även bjuds på genrepet av Aida på centercourten vid Hotel Skansen, Båstad.
Under hela veckan deltar man även vid olika kringarrangemang som föreläsningar, konserter samt Birgit Nilsson stipendiekonsert.
Utcheckning den 9 augusti kl.11.00
Kursledare
Operasångerskan Camilla Tilling, sopran
Pianisterna Annika Bjelk och Jacob Lidåkra
Regissören Katarina Sörenson
Ansökan
Mejla en kort beskrivning av dig själv, ditt CV, en audio/videolänk samt en preliminär repertoarlista till bnsallskapet@birgitnilsson.com
Ansökningarna behandlas fortlöpande.
Repertoarlistan ska omfatta följande: Tre arior och tre romanser, gärna på olika språk och av varierande karaktär. Dessa skickas in som en preliminär repertoarlista vid anmälan. Vid konfirmerat aktivt deltagande får sångaren återkoppling på sin föreslagna repertoar samt eventuellt något önskemål om förändring och/eller komplettering av densamma.
Sista ansökningsdag
Ansökan skall vara oss tillhanda senast den 1 april.
Beslut om antagning meddelas den 15 april då även återkoppling på föreslagen repertoar ges.
Målgrupp
Professionella sångare samt sångstuderande vid musik- och operahögskola eller motsvarande. Kursens maxantal är 8 aktiva deltagare.
Kursavgift 12 000 SEK
I kursavgiften ingår frukost och lunch samt logi i enkelrum den 2 – 9 augusti på Apelrydsskolan, Båstad. Vandrarhemsstandard med egen toalett och dusch.
Efter besked om antagning inbetalas 2 000 SEK senast den 1 maj, denna anmälningsavgift återbetalas ej. Resterande kursavgift på 10 000 SEK inbetalas senast den 1 juni.
Övrigt
Undervisningen sker på svenska och vid behov på engelska.
En dags undervisning samt avslutningskonsert spelas in, med möjlighet att få en egen inspelning av sitt deltagande.
Vi arbetar aktivt med sociala medier.
Åhörare är välkomna den 4 – 6 augusti med ramtid 11-16.15.
Ett arrangemang i samverkan mellan Birgit Nilsson Sällskapet, Birgit Nilsson Stiftelsen
och Birgit Nilsson Museum
Sång är som odling i Tillings trädgård – Camilla Tilling leder Birgit Nilsson Master Class 2025

”Vad kan bli bättre och mer berikande än möten med fokus på sång på vackra Bjärehalvön”, säger den internationellt hyllade svenska sopranen Camilla Tilling.
Foto: Carin Ekblom
Camilla Tilling utbildade sig till sångpedagog men tog istället en ”omväg” och blev stor sopran-favorit hos dirigenter, publik och kritiker. Men – mitt uppe i en internationell karriär får hon i sommar visa upp sina pedagogiska kunskaper och utbilda nästa generations sångare vid en Master class inför publik under Birgit Nilsson Festival. Efter att Camilla inlett festivalveckan som gäst i programserien Musik & Möten på Birgit Nilsson Museum går hon in på scenen som kursledare för årets Birgit Nilsson Master class på kulturhuset Ravinen i Norrviken.
Camilla Tilling ser verkligen fram emot att få leda en sångkurs i Birgits hemtrakter.
”Vad kan bli bättre och mer berikande än möten med fokus på sång på vackra Bjärehalvön. Förutom sång är trädgård mitt stora intresse. Och varför inte fråga kursdeltagarna att ta med en sång som knyter an till miljön…”
Vid sin sida har hon pianisterna Annika Bjelk och Jacob Lidåkra. Nytt för i år blir scenisk gestaltning under ledning av Katarina Sörenson. Fyradagarskursen avslutas med att eleverna får visa upp sina färdigheter vid en konsert på Ravinen.
4 snabba frågor till Camilla
Var bor du idag?
Jag och min familj bor sedan 17 år i en liten by i Schweiz. Vi hamnade där när barnen föddes. Läget, mitt i Europa, har varit en bra utgångspunkt för alla resor som sången inneburit. Frågan är om ”Borta bra men hemma bäst” stämmer?
Vad gör du just nu?
Jag är mitt uppe i en rad föreställningar av Figaros bröllop vid Kungliga Operan. En nyproduktion med regi av Linus Fellbom, jag sjunger Grevinnan.
Vad vill du förmedla när du undervisar?
Jag vill inspirera och hjälpa till att hitta kärnan – en balanserad och egaliserad röst som kan tydliggöra texten. Fast egentligen brukar jag tänka på ordet
”Höstsådd”, jag vill sätta ett frö, som jag tror på, i jorden och sedan vänta och se om det gror till våren… och kan vara till nytta för eleven.
Jag vill inspirera och hjälpa till att hitta kärnan – en balanserad och egaliserad röst som kan tydliggöra texten. Fast egentligen brukar jag tänka på ordet
”Höstsådd”, jag vill sätta ett frö, som jag tror på, i jorden och sedan vänta och se om det gror till våren… och kan vara till nytta för eleven.
Din relation till Birgit?
Jag fick aldrig träffa Birgit men har, som hon, vuxit upp på en bondgård och dessutom fyller jag år nästan den 17 maj… jag väntade en dag till innan jag kom ut. När man går in på scenen från inspicientsidan på Stockholmsoperan sitter det fina porträttet av Birgit som Turandot och hälsar en välkommen. Mycket inspirerande!