Deltagarna i och kursledarna för Master Class 2024 efter konserten i Birgit Nilsson-salen på kulturhuset Ravinen i Båstad torsdag 8 augusti 2024
Stående: Alva Olsson, Sally Lundgren, Wilma Kvamme, Rebecca Hellbom, Elisabeth Boström, Nadja Kaiserseder (med lille Leopold), Katarina Dalayman och Jacob Lidåkra.
Sittande: Lydia Kjellberg, Clarice Granado och Sally Svensson.
Foto: Gunilla Hovenäs
Hovsångerskan Katarina Dalayman leder årets Master Class
Katarina Dalayman. Foto Linda Alfvegren
Under Birgit Nilsson-dagarna 2024 arrangeras Birgit Nilsson Master Class med hovsångerskan Katarina Dalayman i samarbete med pianisterna Elisabeth Boström och Jacob Lidåkra.
Undervisningen sker 4-7 augusti i Birgit Nilsson-salen på RAVINEN Kulturhus och fokuserar i år på arior och romanser och avslutas med en konsert på torsdag 8 augusti kl. 19.00.
PLATS Birgit Nilsson-salen, Kulturhuset Ravinen,
Kattviksvägen 231, 269 91 Båstad
ÅHÖRARE är välkomna 4 – 7 augusti kl 11-16.
AVSLUTNINGSKONSERT 8 augusti kl 19.
BILJETTER till Åhörardagarna och Master Class-konserten bokas här Julius Biljettservice
Master Class 2024 är ett samarbete mellan Birgit Nilsson Sällskapet och Birgit Nilsson Museum och finansieras av Birgit Nilsson Stiftelsen
Katarina Dalayman
Hovsångerskan Katarina Dalayman har en lång och prestigefull internationell karriär i det dramatiska sopranfacket och hon har samarbetat regelbundet med många av dagens allra främsta dirigenter. Hon är känd för sina berörande dramatiska tolkningar av operalitteraturens främsta rollkaraktärer kombinerat med sin stora musikalitet. Bland de roller hon framträtt med på operascener över hela världen finns bland andra Isolde i Tristan och Isolde, Marie i Wozzeck, Lisa i Spader Dam och titelrollerna i Ariadne på Naxos och Elektra. Som Wagners Brünnhilde har Katarina Dalayman framträtt i Ring-cykler på Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, Wiener och Bayerische Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Salzburger Festspiele,
Festival Aix-en-Provence och Kungliga Operan i Stockholm. Hennes Kundry i Parsifal på Metropolitan Opera hyllades av både publik och press och hon har framträtt i rollen i Dresden, Paris och Stockholm. Efter att ha bytt röstfack till mezzo har hon bland annat sjungit Herodias i Salome samt Kostelnicka i Jenufa, Klytemnestra i Elektra och Amneris i Aida. Katarina Dalayman mottog 2006 den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibus.
Katarina Dalayman om Birgit Nilsson och Bjärehavön
Visst träffade du Birgit…?
– Ja, första gången när jag deltog i hennes Master Class i Stockholm 1987. Sedan möttes vi vid några olika tillfällen, bland annat som hastigast på Met när jag sjöng Brangäne och hon försökte komma incognito, fast någon i publiken såg henne och började applådera, varpå alla reste sig och började hojta och applådera. Kul!
Vad vill du främst förmedla när du undervisar?
– Jag gillar att jobba med teknik. Det är viktigt för mig att hitta skönheten och det fria i rösten. Jag tycker att man pratar alldeles för lite om det nuförtiden. Sedan handlar det naturligtvis också om uttryck, om tekniken sitter.
Vad har du för relation till Skåne och Bjärehalvön?
– Jag älskar Skåne men har hittills inte varit så mycket på Bjärehalvön, förutom Hovs Hallar vid ett antal tillfällen, helt fantastiskt – underbara vandringar! Birgit Nilssons Museum så klart, men har ännu inte varit där… Klippbad eller bryggbad i Skåne är en dröm, föredrar det framför sandstrand. Jag vill gärna besöka Norrvikens Trädgårdar, och Flickorna Lundgrens kafé, som ju inte är Bjäre …om man hinner det.
Elisabeth Boström
Elisabeth Boström Foto: Kristina Strand Larsson
Elisabeth Boström är en ofta anlitad kammarmusiker med specialisering på romansinterpretation och operarepertoar och har turnerat i USA, Mellanöstern och Europa. Hon har medverkat i radio och TV, på ett flertal CD-inspelningar samt streamade konserter. Av stipendier och utmärkelser som tilldelats henne kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Wilhelm Freund-Stipendium samt Märta Stuhres Pianostipendium. Elisabeth Boström är en återkommande gäst vid Birgit Nilsson-dagarna. I oktober tillträder hon som VD för Birgit Nilsson Museum efter att ha arbetat som Castingdirector på Malmö Opera samt ansvarat för Malmö Opera Academy.
Jacob Lidåkra
Jacob Lidåkra Foto: Bernhardina Hörnstein
Jacob Lidåkra är pianist från Stockholm, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2016 debuterade han på Musikverein i Wien och har spelat och undervisat på festivaler i Sverige och utomlands. Han har i över ett decennium arbetat intensivt med sångare och har bland annat varit ackompanjatör vid den internationella sångtävlingen Mirjam Helin i Helsingfors. Jacob Lidåkra bor och undervisar på MGK MidtVest och OrkesterEfterskolen i danska Holstebro. Han undervisar i piano, lied-duo, är konstnärlig ledare för OrkesterEfterskolens Kammermusikfestival och och utöver det är han konstnärligt ansvarig för musikutbildningen på OrkesterEfterskolen. Jacob Lidåkra gästar återkommande Master Class under Birgit Nilsson-dagarna.